5 przepisów na świąteczną rybę, których nie znacie

5 przepisów na świąteczną rybę, których nie znacie

5 przepisów na świąteczną rybę, których nie znacie

Jak zaskoczyć i zachwycić rodzinę przy świątecznym stole?

To niewątpliwie jeden z najbardziej magicznych momentów w roku, które spędzamy w gronie naszych najbliższych, czas odpoczynku i radości. Urzekający zapach choinki, niezapomniane smaki przygotowanych z miłością potraw, starannie zapakowane prezenty, a także wspólne świętowanie z najbliższymi przy stole… Przed nami najwspanialszy, a już na pewno najsmaczniejszy czas w roku – święta Bożego Narodzenia!

ZOBACZ: Dlaczego warto jeść ryby? Oto 10 powodów!

Każdy z nas w tym magicznym czasie dokłada wszelkich starań, aby spędzić święta w otoczeniu rodziny, która będzie rozkoszować się przygotowanymi przez nas daniami wigilijnymi. Jednak przyrządzenie dwunastu różnorodnych potraw to nie lada wyzwanie nawet dla najlepszych kucharek i kucharzy. Co roku w Wigilię zastajemy potrawy tradycyjne, przygotowane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, takie jak barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybową, postna kapusta z grzybami, pierogi, karp i kutia.

Na wigilijnym stole znajdują się dania bezmięsne, a także ryby. Choć w zależności od regionu dania wigilijne różnią się od siebie, to od najdawniejszych czasów na polskich stołach królował karp. Obecnie coraz częściej przemycamy wśród świątecznych potraw także inne ryby takie jak np. śledź czy łosoś norweski. W te święta z pewnością możemy pozwolić sobie na odrobinę kulinarnych wariacji i sięgnąć po różne gatunki ryb. Wszystko po to, aby nie tylko odczarować kulinarną rutynę, ale przede wszystkim zaskoczyć członków naszej rodziny wigilijnymi potrawami w zupełnie nowej odsłonie.

Przepis na rybę

Chcesz w tym roku przygotować bogate w składniki odżywcze i nieco lżejsze dania na Boże Narodzenie? Poznaj wyjątkowe (i łatwe w przygotowaniu) przepisy na przepyszne dania z rybami w roli główniej, dzięki którym Twoje święta będą nie tylko niebiańsko smaczne, ale też zdrowe!

5 przepisów na świąteczną rybę, których nie znacie

Gravlax świąteczny z sosem jogurtowo – koperkowym

Składniki:
1 kg filetu z łososia norweskiego ze skórą
1 i 1/2 łyżki soli morskiej
1 i 1/2 łyżki startej skórki z grejpfruta
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżki białego cukru
1/2 łyżki zmielonego zielonego pieprzu
1/2 łyżki zmielonego jałowca
Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nią łososia (od strony bez skóry). Łososia umieścić w naczyniu skórą do dołu i przykryć folią spożywczą. Na rybie położyć ciężkie naczynie i dodatkowo je obciążyć. Wstawić do lodówki na 2 dni, w międzyczasie łososia przewrócić na drugą stronę, usuwając zebrany w naczyniu sok. Po dwóch dniach zdjąć obciążenie, wyjąć rybę z naczynia, zawinąć w świeżą folię i włożyć do lodówki na jeszcze 1 dzień. Ułożyć filet na desce do krojenia skórką do dołu. Delikatnie usunąć nadmiar marynaty, pokroić na jak najcieńsze plasterki (bez skóry) lub w formie tatara. Podawać ze świeżym pieczywem i ćwiartką cytryny do skropienia.
« 1 z 5 »

ZOBACZ WIĘCEJ:

Zdjęcia: MATERIAŁY PRASOWE NORGES SJØMATRÅD

Zobacz również

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony